luetuimmat autoarviot


Uusimmat arviot

Jaguar I-Pace 2019

Jaguar I-Pace 2019

KOKONAISARVIO: 94 PISTETTÄ

Hinta-laatusuhde: 95 pistettä

Omistamisen ilo 2 viikkoa: 95 pistettä

Omistamisen ilo 2 vuotta: 96 pistettä

Omistamisen hinta: 80 pistettä

Urheilullisuus: 80 pistettä

Mukavuus: 85 pistettä

Jälleenmyyntiarvo: 90 pistettä

Imagoarvo: 90 pistettä

Symppispisteet: 85 pistettä

 

Valvistusvuodet: 2018 -

Moottori: 2xsähkömoottori

Huipputeho: 400 hv 290 kW

Huippuvääntömomentti: 696 Nm

Kiihtyvyys 1-100km: 4.8 s

Huippunopeus: 250 km/h

Toimintamatka: WLTP 470km

Hintahaitari: 39.000€-75.000€

Puolesta: tekniikka, laadukkuus, ajo-ominaisuudet, toimintamatka, ajoasento, neliveto, äänettömyys, voimalinja

Vastaan: tavaratila, näyttöjen toiminta varauksin, latausaika

Vaihtoehto: Tesla Model X 100D

Yhteenveto: Jaguar I-Pace on jo kahdeksas sähköautoni ja ehdottomasti  paras. Ensimmäisen, eli Tesla S:n tilasin heti kun niitä oli maassamme saatavilla. Sitä seurasivat BMW i3, Citroen Zero, Tesla Model X, e-Golf, Tesla Roadter S ja Fisker Karma. 

Sähköllä on hoidettu perheen koulukyydit, kaupunkiajot, harrastukset, kauppakäynnit ja lähikuntiin vierailut. Vain harvoin on lähdetty merta edemmäksi kalaan, eli toimintamatkan ulkopuolelle. 

Syy tähän ei ole auto vaan maamme latausverkon vaajavaisuus, eritoten kun matka suuntautuu Keski- tai Itä-Suomeen. Nopeimmillaan pääsimme Savonlinnan Oopperajuhlilta kotiin seitsemässä tunnissa, kolme tuntia normaalia bensakäyttöistä autoa hitaammin. Syynä ei suinkaan ollut sähköauton hitaus, vaan se ettei Savonlinnassa ollut ainuttakaan latauspaikkaa Jaguarille, eikä myöskään matkan varrelta löytynyt pikalatauspaikkoja. 

Sähköautoilusta on tullut pysyvä osa perheemme arkea. Jaguar I-Space on ollut ajossa nyt vuoden päivät. Se on toiminut moitteetta ja sähköautosta on ehkä hiukan yllättäen tullut suosituin automme, vaikka tallista löytyy muitakin miellyttäviä ajopelejä.

 I-Pace on Jaguarin ensimmäinen täyssähköauto, ja moni merkittävä autolehti pitää sitä Jaguarin parhaana ja onnistuneimpana mallina. Jaguar aloitti I-Pacen suunnittelun puhtaalta pöydältä, mikä näkyy erityisesti auton mittasuhteissa, jotka poikkeavat paljon merkin muusta mallistosta. 

Jaguar I-Pace on nelivetoinen ja vaikka mennyt talvi ei tarjonnut paljoakaan haasteita nelivedolle, ei sen merkitystä jäisillä ja mäkisillä Sipoon pikkuteillä voinut olla huomaamatta. I-Pacen sähkömoottorit tuottavat riittävän 400 hv huipputehon ja 700 Nm vääntömomentin sekä alle viiden sekunnin kiihtyvyyden 0-100km/h. 

I-Pacea liikuttaa kaksi kestomagneettista sähkömoottoria, jotka on integroitu etu- ja taka-akseliin. Kaikki hevosvoimat ja vääntömomentti ovat käytössä välittömästi, ja sähkömoottorit mukautuvat itsenäisesti kuljettajan toimiin ja tienpinnan pito-ominaisuuksiin. Ajettavuudeltaan I-Pace on varsin sporttinen ja parempi kuin kilpailijansa Tesla Model S. Kolmimetrinen akseliväli tekee autosta taajamissa hiukan kankean, mutta ajaminen mutkaisilla teillä on auton korkeudesta huolimatta oikeasti riemukasta. Jaguarini on varustettu ilmajousituksella ja säätyvillä iskunvaimentimilla, joiden ansiosta pienimmät töyssyt ja pintakarheudet katoavat. Ohjaus ja sen vaste on luonnollinen ja ajaminen on vaivattoman helppoa. 

Eniten kritiikkiä I-Pace saa tehonkulutuksestaan ja latausvaihtoehtojen niukkuudesta. Tavallisesta Suko-pistorasiasta lataaminen kestää lähes kaksi vuorokautta, 32 ampeerin pistokkeesta puoli vuorokautta ja pikalatauspaikoilla, joita tosin on toistaiseksi maassamme valitettavan vähän, kestää lataus tunnista kahteen. Yhdellä latauksella auton kantama on parhaimmillaan 470 km. Talvella -5 asteen pakkasessa kantama laski noin 370 kilometriin ja -15 asteen pakkasella 330 kilometriin. Nopeus on sähköautoilun pahin vihollinen ja moottoritienopeuksia kannattaakin välttää, mikäli aikoo päästä yli 300 kilometrin päähän yhdellä latauksella. Tämä haaste koskee vielä toistaiseksi kaikkia täyssähköautoja. 

I-Pacen sisätilat vaikuttavat laadukkaammilta kuin Teslan. Istuimet, hallintalaitteet ja virtuaalimittaristo sekä keskikonsolista löytyvät 10- ja 5-tuumaiset kosketusnäytöt ovat tyylikkäät ja toimivat. Viimeistelyn taso on parasta Jaguaria. 20 000 ajetun kilometrin jälkeen I-Pace on yhä sisältä uutta vastaavassa kunnossa. Kosketusnäyttöjen viive käytössä on riittävän lyhyt, vaikkei ylläkään Teslan nopeuden tasolle. Vaikka en ole vielä löytänyt ainuttakaan kosketusnäytöillä varustettua autoa, jota olisi yhtä nopeaa, turvallista ja helppokäyttöistä käyttää kuin parhaita 2000-luvun alun autojen ”manuaaleja” järjestelmiä, on Jaguarin käyttöjärjestelmä yksi parhaista. Ainoastaan Audi e-Tronin järjestelmä on mielestäni loogisempi ja helppokäyttöisempi, tosin siinäkin liian monet toiminnot vaativat katseen siirtämistä asfalttiviidakosta näyttöjen viidakkoon. 

Moni pitää virtuaalinäytöistä visuaalisesti, mutta omasta mielestäni ne eivät tuo mitään uusia tärkeitä ominaisuuksia auton käytettävyyteen. Mielestäni ne myös samankaltaistavat autojen sisätilojen muotoilua. Aikaisemmin Porschen, Mercedeksen, Jaguarin ym. sisusta ja kojelauta näyttivät keskenään hyvin erilaisilta ja uniikeilta. Yksilöllisyys ja kojelaudan kolmiulotteisuus ovat ensimmäinen asia, jonka yleistyneet kosketusnäytöt ovat vieneet mennessään. Jopa Ferrari tarjoaa uusissa malleissaan näytön myös matkustajalle. 

Vuoden autoksikin valittu Jaguar I-Pace on mielestäni varsin tasapainoisin täyssähköauto. Kaikki sen eri osa-alueet on harkitusti mietitty ja laadukkaasti toteutettu. Käytettynä auto on mielestäni turvallinen ja pitkäikäinen ostos, myös taloudellisesti. Täyssähköautot näyttävät pitävän arvonsa aivan yhtä hyvin kuin vastaavat bensakäyttöiset. Uskonkin, että käytettyjen täyssähköautojen haluttavuus kasvaa jo lähitulevaisuudessa suuremmaksi. Käytettävyyden, tehokkuuden, tilojen ja toimintamatkan puolesta I-Pace sopii hyvin perheen ainoaksi autoksi. Sen ratin takana ei ikävöi muuta kuin urheilullisen moottorin äänimaailmaa. Tosin tämänkin Jaguar on ratkaissut varsin hauskasti - täyskiihdytyksessä auton kaiuttimista kuuluu moottorin pakoääniä muistuttavaa pörinää.

 Arvioidun yksilön kunto asteikolla 1-10:

Tekniikka 10

Kori 10

Sisusta 10

Huoltokirja: 10

Mittarilukema testin päätyttyä: 19.087 km

Omistettu: 2x

Koeajettu: 2x

Testattu (3-7 päivää) : 2x

Alfa Romeo Spider 3.2 Q4 2007

Alfa Romeo Spider 3.2 Q4 2007

Ferrari Testarossa 1985

Ferrari Testarossa 1985