Maserati BiTurbo 222 1990
KOKONAISARVIO: 55 PISTETTÄ
Hinta-laatusuhde: 65 pistettä
Omistamisen ilo 2 viikon jälkeen: 80 pistettä
Omistamisen ilo 2 vuoden jälkeen: 40 pistettä
Omistamisen hinta: 55 pistettä
Urheilullisuus: 80 pistettä
Mukavuus: 82 pistettä
Luotettavuus käytettynä: 45 pistettä
Jälleenmyyntiarvo: 40 pistettä
Imagoarvo: 82 pistettä
Symppispisteet: 80 pistettä
Valmistusvuodet: 1981-1994
Moottori: 2.8L V6
Huipputeho: 220 hv 148 kW
Kiihtyvyys 1-100km: 5.6 s
Huippunopeus: 235 km/h
Hintahaitari: 2.500€-15.000€
Puolesta: Hinta, brändi, ohituskiihtyvyys, moottorin ominaisuudet, huomaamaton ulkonäkö
Vastaan: Laatu, kestävyys, ajoasento, outo manuaalivaihteisto, raskas ohjaus, korjauskulut
Vaihtoehto: TVR 280i
Yhteenveto: Älä edes haaveile BiTurbosta. On helpompi voittaa Lotossa päävoitto kuin löytää hyvä ja luotettava yksilö. Auto, joka oli jo uutena ongelmapesä, ei ole parantunut kuin hyvä viini vuosien myötä, vaan on nyt useinmiten nautintakelvoton. BiTurbolla taitaa olla kaikista autoista pisin myyntiaika käytettynä - keskimäärin yli kolme vuotta ja yksikään autoliike ei halua ottaa sitä vastuulleen, eli BiTurbon myyjät ovat aina yksityishenkilöitä.
Oma rakkaustarinani Maseratin kanssa alkoi juuri Maserati 222 Biturbolla. BiTurbo valmistui pienen ja eksoottisen autovalmistaja De Tomason ikäänkuin läksiäislahjana Maseratille vuonna 1989. De Tomaso joutui tuolloin luopumaan vuonna 1975 hankkimastaan Maseratin omistuksesta; uudeksi omistajaksi tuli Fiat. Ennen De Tomasoa Maserati taisteli olemassaolostaan Citroënin omistamana. Menestystä ei kuitenkaan ranskalaismerkin kyljessä tullut, ja vuonna 1975 Maseratin hakeutuessa vapaaehtoisesti konkurssiin, De Tomaso oli saanut hankittua yhtiön itselleen yhdessä Italian hallitusta edustaneen GEPI:n kanssa.
De Tomason johdolla Maserati lähti vauhdilla kasvamaan ja tuotantomäärät nousivat. Heti alkajaisiksi De Tomaso pudotti tuotannosta pois eksoottiset Bora, Merak ja Kyalami -mallit. Niiden tilalle suunnittelija Giugiaron kynästä syntyi uusi Quattroporte, joka esiteltiin vuonna 1979. Auton haluttavuus oli heti alusta asti korkealla, mitä ei laskenut se seikka, että myös Italian presidentti valitsi sen virka-autokseen. Seuraavaksi De Tomaso synnytti uudenlaisen Maseratin: urheilullisen, kompaktin, ylellisen ja nopean, mutta samalla Maseratiksi hyvin edullisen urheiluauton.
Syntynyt Biturbo-mallisto haastoi erityisesti saksalaiset kilpailijat, jotka hallitsivat keskikokoisten, nopeiden ja laadukkaiden autojen markkinoita. Maseratin brändi, hinta ja teholukemat olivat kuitenkin kohdallaan ja tilauksia alkoi kertyä. Tuotantomäärät moninkertaistuivat, ja ensimmäisenä kahtena vuonna Biturboja myytiin yli 30.000 kappaletta.
De Tomaso onnistuikin kääntämään Maseratin hetkellisesti voitolliseksi, mutta tilanne ei kuitenkaan jäänyt pysyväksi. Vuonna 1989 yhtiöstä 49% siirrettiin Fiatin omistukseen ja kokonaan Fiat valtasi Maseratin muutamaa vuotta myöhemmin.
Itse olen ostanut toisenkin BiTurbon - älä kysy miksi. Ensimmäisestä maksoin 2.500 euroa (kuvissa esiintyvä auto - joka oli hetki sitten uudestaan myytävänä nettiautoissa, nyt 15.000 euron hintaan) ja uudemmasta, automaattivaihteisesta yksilöstä 5.000 euroa, joten riski oli varsin kohtuullinen. Kumpikin oli vielä päälisin puolin huippukunnossa. Huollot tehty ajoissa, ei ruostetta ja katsastuskin oli juuri hoidettu. Kilometrejäkin oli alle 50 000 mittareissa ja silti kummallakaan en päässyt edes yhtä 100 kilometrin yhtenäistä matkaa ilman vikoja. Suurimman ja positiivisimman yllätyksen ne tuottivat kun ne löysivät uuden omistajan muutamassa kuukaudessa.
Omistettu: 2x
Koeajettu: 4x
Testattu (3-7 päivää) : -