luetuimmat autoarviot


Uusimmat arviot

Ferrari Enzo  2004

Ferrari Enzo 2004

KOKONAISARVIO: 87 PISTETTÄ

Hinta-laatusuhde: 75 pistettä

Omistamisen ilo 2 viikkoa: 100 pistettä

Omistamisen ilo 2 vuotta: 95 pistettä

Omistamisen hinta: 55 pistettä

Urheilullisuus: 100 pistettä

Mukavuus: 45 pistettä

Luotettavuus käytettynä: 80 pistettä

Jälleenmyyntiarvo: 100 pistettä

Imagoarvo: 100 pistettä

Symppispisteet: 80 pistettä

 

Valmistusvuodet: 2002-2004

Moottori: 6.0L V12 

Huipputeho: 660 hv  492 kW

Kiihtyvyys 1-100km: 3.2 s

Huippunopeus: 363 km/h

Hintahaitari: 850.000€-2.400.000€

Puolesta: Design, arvonnousu, urheilullisuus, moottori, haluttavuus, äänimaailma, rata-ominaisuudet, jarrut

Vastaan: Ostohinta, ohjaamon ahtaus, alustan kovuus arkikäytössä, näkyvyys 

Vaihtoehto: Maserati MC12

Yhteenveto: Toisin kuin Räikkösellä ja Selänteellä, Enzo ei ole koskaan kuulunut autokokoelmaani. Eikä tule koskaan kuulumaankaan. Siitä pitävät huolen jo kauas tavoittamattomiin leijailleet myyntihinnat, ylläpitokuluista puhumattakaan. 

Ferrarin perustajan mukaan nimetty Enzo luotiin kunnioittamaan Ferrarin ensimmäistä uuden vuosituhannen Formula 1 -titteliä. Enzoa valmistettiin vain 399 kappaletta, ja vaikka se tuli markkinoille vasta 2002, on se jo kolminkertaistanut arvonsa, jonka ennustetaan vielä moninkertaistuvan ennen vuotta 2025.

Enzon suunnitteli japanilainen Ken Okuyama, Pininfarinan entinen pääsuunnittelija. Auto esiteltiin Paris Motor Show:ssa vuonna 2002. Yhtiö kutsui tilaisuuteen parhaita asiakkaitaan, varsinkin niitä, jotka olivat aiemmin ostaneet F40:n tai F50:n. Kaikki 349 autoa myytiin tätä kautta ennenkuin tuotanto oli edes alkanut. Hinta oli 482.419€ (US $659,330). Myöhemmin, monien pyyntöjen jälkeen, Ferrari päätti valmistaa vielä 50 Enzoa lisää, mikä nosti kokonaismäärän 399:ään.

Käyttötarkoitus ei ole koskaan aiemmin vaikuttanut Ferrarin muotoiluun niin vahvasti kuin Enzon kohdalla. Tuhannet testitunnit tuulitunnelissa, radalla ja tiellä pyrkivät samaan – saamaan aikaiseksi maksimaalisen suorituskyvyn – ja tuloksena syntyi täydellisen tinkimätön, nimensä arvoinen Ferrari. Enzon etuosa sai sekä muotonsa että käyttötarkoituksensa puolesta inspiraatiota Formula 1 –autosta. Takaosassa ei kuitenkaan ollut Formula 1 -tyyppistä suurta takasiivekettä, insinöörien valitessa sen sijaan selkeästi hienovaraisemmat avut aerodynaamiikan ja todella tehokkaan maaefektin aikaansaamiseksi. Pininfarina teki majesteettisen hienoa työtä piirtäessään kaikki vaaditut toiminnat yhteen ja muokatessaan ne uskomattoman karismaattiseen muotoon.

Enzon moottorin lähtökohtana oli ehkä yllättäen Maseratin loistava V8, josta rakennettiin Ferrarin F1 kokemusten viitoittamana 6,0 litran V12 moottori 660:lla hevosvoimalla. Uusi V12 keskittyi tuottamaan ainutlaatuisen yhdistelmän häkellyttävää voimaa, valtavaa vääntömomenttia jo matalilla kierroksilla ja hyvin joustavaa, laajaa käyttöaluetta. Moottorin taakse istutettu kuusivaihteinen puoliautomaattinen vaihteisto oli suoraan yhteydessä moottoriin. Enzon suunittelussa etusijalla oli pyrkimys saada vaihteiston vaihtoajat mahdollisimman nopeiksi (ne saatiin 150 millisekunttiin Super-vaihtamisohjelmassa) jotta tuloksena olisi täydellisen urheilullinen ajokokemus. Tähän päästiin suunnittelemalla kokonaan uusi tietokoneohjattu elektroninen ohjausyksikkö, joka sääti vaihteiston lisäksi myös moottoria, jousitusta ja jarruja. Enzon jarrusysteemi oli erikseen tilauksesta Brembon kehittämä, ja siinä käytettiin ensimmäistä kertaa todella tehokkaita ja kevyitä hiilikuituvahvisteisia keraamijarruja. Enzo kiihtyy 9,6 sekunnissa 0-200km/h ja huippunopeus on yli 350 km/h.

Enzon ohjaamo on yllättävän tilava ja näkyvyys taaksekin kohtuullinen. Kaikki käyttökytkimet löytyvät niiden tarkoituksenmukaisilta paikoilta, autosta löytyy jopa automaatti-ilmastoinnin säädöt katuautoille tutuilta paikoilta. Tunnelma on kuitenkin hyvin kilpa-automainen ja Enzon käynnistäminen vaatiikin omat kujeensa. Ensin virta päälle virta-avaimella, jalka jarrulle ja ratin takana sijaitsevilla vaihdesiivekkeillä vaihde vapaalle, ja vasta sitten painallus keskikonsoliin sijoitetusta punaisesta napista herättää kuskin takana V12 käyntiin – ääni on odotettua vaimeampi, jopa lempeän pehmeä. Renkaiden on syytä antaa lämmetä ennen kaasupolkimen pohjaan painamista. Vältä myös ruuhkia!

Enzo käyttäytyy normaaliajossa hyvinkin sivistyneesti mikä saattaa aiheuttaa liiallista huolettomuutta, tosin auton mittava leveys huolestuttaa kaupungin ahtailla kaduilla. Ohjaus on Ferrarimaisen tarkka ja nopea. Vaihteisto on aikakautensa vikkelin ja äänekkäin. Enzo kiihtyykin jo kakkosvaihteella sellaisiin nopeuksiin että normaalilla moottoritiellä kaikki edessä ajavat tulevat perä edellä huomattavasti nopeammin vastaan kuin odottaisi ja auton huipputehokkaille jarruille on useasti käyttöä. Itse olin vaikuttuneempi Enzon kyvystä pysähtyä tarvittaessa kuin seinään kuin itse auton huimasta kiihtyvyydestä. Enzo on superautojenkin joukossa ihan omaa luokkaansa ja loistava kunnianosoitus Ferrarin perustajalle ja sielulle, Enzo Ferrarille. “Enzo Ferrarilla oli kyky katsoa aina eteenpäin, jopa kaikkein vaikeimmissa tilanteissa. Hän toteutti unelmansa tavoitellen sitä päättäväisyydellä ja suurella intohimolla – piirteillä, jotka on istutettu myös työntekijöihin, jotka tänään työskentelevät hänen nimeään kantavassa yhtiössä. Olen varma että hän olisi ylpeä ihmisistä, jotka edustavat Ferraria nyt 21. vuosisadalla. Ferrari on suuri voimavara kilpa-autoilussa ja autoteollisuudessa, ja se tuottaa unelma-autoja ja on yhä moottoriurheilun huippu, tuoden iloa merkin miljoonille ihailijoille ympäri maailmaa.” kertoo Ferrarin hallintoneuvoston puheenjohtaja Luca di Montezemolo.

Enzon omistajista ehkä tunnetuimpia ovat olleet Tommy Hilfiger, Nicholas Cage, Eric Clapton, Rod Stewart, Michael Schumacher sekä Paavi Johannes Paavali II, jolle Ferrari lahjoitti viimeisen, kolarissa tuhoutuneen tilalle, valmistetun Enzon. Tämä Enzo, numero 400, huutokaupattiin tsunamista eloonjääneiden auttamiseksi katolisen kirkon ja paavin toimesta. 

Audi R8 V10 2014

Audi R8 V10 2014

Cadillac Allante 1989

Cadillac Allante 1989